Cu toții cunoaștem cele 4 elemente primare prezente aici pe Terra: foc, apă, aer și pământ.

Pentru a ne fi mai ușor în a înțelege aceste elemente, necesită să avem în vedere că orice lucru are 2 părți – una fizică sau materială, iar o alta nevăzută sau energetică. În toate obiectele din jurul nostru, chiar și în ceea ce privește corpul nostru, există cele 4 elemente. Ceea ce diferă este proporția energiilor prezente. Spre exemplu o stâncă conține preponderent pământ, pe când un copac o cantitate mai mare de apă. Însă asta nu înseamnă că celelalte 3 elemente nu sunt prezente – chiar dacă cu ochiul liber acestea nu sunt vizibile! În funcție de prezența fiecărui element din amestec, iau naștere diferitele tipuri de materii.

Când ne gândim la cele 4 elemente, necesită să avem o imagine de ansamblu, nu doar una fizică. Apa nu este doar un lichid, iar focul nu e doar flacără în sine. Ele sunt prezente și în planuri subtile, sub forma energiilor. Așadar, aceste stihii sunt atât vizibile/fizice, cât și invizibile/ spirituale.

Cuvântul „element” nu se referă la un element chimic, ci la un ansamblu de idei și de energii cu diferite calități și proprietăți. Prin prisma acestei interpretări, putem să concluzionăm că toate substanțele fizice și spirituale sunt făcute din unul sau mai multe stihii.

Pe scurt:

– Pământul reprezintă esența solidarității și fertilității, fiind cel care hrănește si dă forma

– Aerul reprezintă esența inteligenței, care stimulează și aduce progres, noutate, libertate

– Focul reprezintă esența puterii, el este cel care activează ș dinamizează lucrurile

– Apa este esența emoțiilor, dar ea reprezintă și flexibilitate și maleabilitate

 

În numerologie, stihiile sunt reprezentate astfel:

 

1

FOC

ACTIV

4

PĂMÂNT

PASIV

7
AER
ACTIV
2

APĂ

PASIV

5

FOC

ACTIV

8

PĂMÂNT

PASIV

3

AER

ACTIV

6

APĂ

PASIV

9

FOC

ACTIV

 

Însă dacă pătrundem în descrierea fiecărei stihii, putem obținem informații utile. Având în vedere că fiecare cifră este reprezentată de o stihie, atunci când calculăm matrița de baza a persoanei descoperim lucruri foarte interesante. Spre exemplu, o persoană ce va avea ca element preponderent focul, va fi o persoană ce se va aprinde, care va „arde” (unele persoane se pot manifesta extrovertit sau introvertit în acest sens). Focul poate fi și greu de stăpânit atunci când ia amploare, este activ, însă este cel care ne poate oferi lumina, ne poate încălzi, ne poate antrena. Dacă veți urmări, veți observa că persoana respectivă are caracterstici preponderente ale elementului foc.

Pentru a surprinde pe scurt fiecare stihie, putem avea în vedere următoarele caracteristici:

  • Aerul – dacă ne gândim acesta nu este văzut, însă fără el viața nu ar fi posibilă pentru noi, oamenii. O persoană ce are ca stihie preponderentă aerul, putem spune că are o minte ascuțită, agilă, tinde să viseze la foarte multe lucruri și pentru a putea dobândi ceea ce visează va căuta să cuprindă o cunoaștere vastă. Poate să fie cu capul în nori sau distras, împrăștiat, se poate aduna sau organiza mai greu, însă atunci când reușește să se ordoneze, rezultatele sale sunt maxime.
  • Apa – stihie pasivă, maleabilă, flexibilă. Dacă ne gândim la un râu ce strabate munții, putem să spunem că persoana ce este caracterizată de apă va fi perseverentă, consecventă, cu o motivație mare. Așa cum apa intră oriune și are puterea de a săpa în stâncă, așa și omul de apă va avea putea să intre sub pielea celorlalți, să se adapteze emoțiilor și să intuiască foarte bine această latură. Va stăpâni cuvintele și emoțiile și le va folosi pentru a pătrunde și acolo unde nimeni nu crede că se poate pătrunde!
  • Pământ – ca și apa, și această stihie este una pasivă. Un om caracterizat de elementul pământ va fi greu, robust, ancorat, va iubi siguranța și concretul, va dori să stăpânească cu precădere latura fizică, vizibilă, materială. Un om al lucrului bine făcut, organizat. Ca imagine puteți să vă gândiți și la gospodarul specific ce iubește să fie pe lângă casă, unde să poarte de grijă și să întrețină ordinea și disciplina. Puterea este o altă caracteristică pământului – o putere grea, apăsătoare, la fel ca stihia ce îl caracterizează
  • Focul – așa cum am menționat deja mai sus, persoană de foc va fi activă, fără rabdare, ca spirtul cum se mai spune, tot timpul într-o activitate, lipsita de răbdare, chiar uneori se va arunca cu capul înainte. Va pedepsi pe cei lenți, ei fiind tot timpul în alertă și dorință de control.

 

Bineînțeles că fiecare dintre noi avem mai mult de un element în cadrul matriței de bază. Cum credeți că va fi  o persoană ce va avea focul și aerul ca elemente dezvoltate, și mai puțină apă și pământ (aerul întreține focul, fiind și el activ)?….cred că intuiți! La fel și atunci când elementele preponderente sunt apa și pământul – cum credeți că va fi acea persoană? Aici vă invit să fiți creativi și să faceți legăturile conform caracteristicilor fiecărei stihii. Mai mult, dacă voi știți să calculați matrița, veți putea foarte simplu să descoperiți care sunt stihiile caracteristice vouă! Aștept feedback-ul și întrebările voastre!