Multă lume se întreabă ce este dezvoltarea personală sau cea spirituală și cu ce anume „se mănâcă”. Care sunt diferențele dintre cele două? Cum poți să te dezvolți și la ce îți folosește? De ce oamenii aleg dezvoltarea personală / spirituală sau cursurile?

În acest scurt articol voi încerca să vă ofer un răspuns din experiența ce o am cu privire la dezvoltarea propriei persoane cât și ce am remarcat de-a lungul timpului la persoanele ce participă la cursuri.

Eu consider că dezvoltarea personală este….personală! Așadar, ea nu poate fi un șablon sau „ceva”  ce poate fi aplicat la un numar de oameni, identic. Ce pentru mine înseamnă dezvoltare, pentru alții poate să nu fie. Spre exemplu, o carte citită de 2 persoane diferite, poate avea impact diferit – unul să simtă că i-a schimbat viața, iar altul să fie mai confuz decât era înainte. La fel se poate spune și cu privire la un curs. Însă dezvoltare personala faci și atunci cand spre exemplu ieși cu prietenii, sau vezi un film, sau faci o călătorie…Toate acestea le poți transforma în dezvoltare personală, de tine ține. Cum? Foarte simplu! Fii cu mintea deschisă, fii atent la comportamentul celor din jurul tău, la reacția ta în ceea ce privește anumiți oameni, modul de a vorbi, modul de a privi…la tot! Este drept că poate necesită un anumit studiu înainte, însa noi, ca oameni, avem capacitatea de a înțelege multe lucruri…Ar fi suficient daca ne-am asculta mai mult intuiția și am beneficia mai mult de puterea minți (în special a subconștientului..însa despre acesta din urma vom vorbi cu altă ocazie). Așadar, această dezvoltare personală..cum o văd unii..nu reprezintă ceva SF…sau ieșit din sfera normalului 🙂

Dezvoltarea spirituală …ce o mai fi și asta se întreabă unii..poate chiar mulți. Eu vă pot spune pentru mine ce înseamna, iar pentru voi rămâne să decideți voi. Așadar pentru mine reprezintă dezvoltarea spiritului sau a sufletului. Și aici nu mă refer la religie..a fi religios este altceva cu a fi spiritual. E drept că religia poate fi o metoda de a te dezvolta spiritual, dar nu este una necesară și nu se identifică neapărat una cu cealaltă. Mai pot fi multe alte metode de a ne dezvolta spiritul – autocunoașterea profundă, cercetarea înăuntrul nostru, meditația, diverse tehnici ce lucrează cu latura energetică, precum și lectura sau anumite activități artistice.

Dacă am privi la cele două, dezvoltarea spirituală și cea personală, am putea spune că nu există nicio diferență. Eu aș spune că dezvoltarea spirituală este înglobată în cea personală. Iar cea din urma presupune și o dezvoltare la alte nivele: fizic, intelectual,etc. Pe scurt, aceasta dezvoltare personală ar putea avea 3 categorii: spiritual, fizic și intelectual. Poate mă întrebați cum rămâne cu dezvoltarea profesională??…există și aceasta, însă odată atinse cele 3 cu siguranță va veni și dorința de a o dobândi pe aceasta din urma!

Sper ca nu v-am băgat în ceață cu dezvoltarea :). Daca ar fi să o scurtăm, aș spune doar atât: Fă ceva pentru tine care să îți aducă un beneficiu sau un plus.. fie imediat, fie pe termen lung…important este să FACI! Mulți spun că stagnarea este doar stagnare…NU..stagnarea înseamna regres!

Până data viitoare, îți doresc să ai parte de tot ceea ce este bun! Și nu uita, schimbarea TA, duce la schimbarea LOR și nu invers!

 

Alexa