Atentie!! Acest articol este un pamflet si necesita tratat ca atare! Insa nu spunem ca nu ascunde si ceva adevar 🙂

 

Toata lumea, pe la toate colturile se intreaba daca cursurile de dezvoltare personala sunt un “must” pentru ei. Unii sunt deschisi sa afle mai multe cu privire la un curs anume…insa nu si deschisi la portofel cand vine vorba de dezvoltarea lor. Este normal ca atunci cand dai un ban, sa simti ca merita! Cu totii ne dorim acest lucru si putem spune ca este un IDEAL! Insa foarte putini ajung in stadiul de a participa la cursuri. Uitam ca dezvoltarea personala, duce si la o crestere a noastra ca fiinte..o crestere pe diverse planuri…si mai mult, uitam ca dezvoltarea noastra duce la schimbarea lor (aici nu ma refer doar la oameni, ci si la viitor, la urmatoarea generatie). Cu cat intelegi mai bine mersul lucrurilor in viata, cu atat iti va fi mai usor sa iti croiesti un drum, sa fii fericit cu propria persoana! Dupa bine cunoscutul principiu: “Ajuta-te pe tine insuti, si toata lumea te va ajuta” – Friedrich Nietzsche

Insa cum stii ca un curs merita sa il urmezi daca nu participi?Asta daca ajungi la aceasta intrebare… Cei ce citesc aceste randuri cu siguranta au  interesul de  a se dezvolta (daca o faceti sau nu, voi stiti 🙂 ). Cei ce totusi doresc un raspuns, mai jos regasiti cateva variante:

  1. Practica“intreaba  vecinul”, poate functiona…daca acesta la randul lui se gandeste la dezoltarea sa.  Insa trebuie sa recunoastem ca parerea unei singure persoane nu poate sa ne determine in a trage o concluzie. E ca acel vestit proverb: “Cu o floare nu se face primavara”. Sper ca v-ati dat seama ca parerea ceruta trebuie sa fie pe un curs si un trainer la care urmeaza sa mergeti si a fost si vecinul! Sa nu comparam mere cu pere! Or fi ele fructe, insa nu sunt acelasi lucru. Poti face un brainstorming printre “vecini” pentru a avea o parere pertinenta, dar pastram acelasi cadru…mere cu mere, da?
  2. Putem intreba pe “Goagle”. Acest minunat domn Goagle cu siguranta ne poate spune multe…si vrute… dar si mai putin vrute.  Daca stam sa ne gandim, acest minunat univers reprezinta practic parerea mai multor “vecini”… la un loc…cu diferenta ca unii vecini nu i-ai vazut in viata ta!  Daca mai luam in calcul ca romanul tinde sa fie destul de subiectiv si mai ales foarte suparat daca nu i s-au indeplinit anumite asteptari cand merge la un curs, putem spune ca este aproape…aproape o imagine pertinenta. Insa cum poti sa ai incredere in spusele unui necunoscut care a scris tot felul de nebunii. Daca spre exemplu, omul nu a fost multumit ca nu a primit un mega coffee break…si a plecat cu gandul la cafeaua pe care nu a baut-o si nu la invataturile ce le putea culege din acel timp investit acolo? Nu zic ca cei ce scriu anumite pareri cu privire la un curs, seminar, conferinta, etc. pe tema de dezvoltare nu sunt veridice…insa cu totii avem perceptie proprie …cum se spune..fiecare cu realitatea lui, nu?!
  3. Informatii obiective. Aici putem apela foarte simplu la o carte pe tema respectiva pentru a vedea daca acea tema reprezinta un interes sau un castig pentru noi. Sau o varianta mai scurta, apelam la wikipedia sau alte site-uri testate si de buna credinta ce ne pot pune la punct cu informatiile de care am avea nevoie!
  4. O varianta si mai simpla!Citeste despre ce este cursul, pune intrebari trainer-ului sau organizatorului. Cu siguranta te pot ajuta sa te dumiresti cu privire la tema. Insa intrebarile de genul ”Despre ce este cursul?” sunt mai mult decat generale si improprii. Oricine ar putea sa iti raspunda la aceasta intrebare doar prin citirea titlului evenimentului! Fii concret! Intreaba cu ce te ajuta cursul, ce dezvolti prin participare, ce ai pierde daca nu ai veni, etc. Insa nu te astepta ca omul de la telefon sa iti povesteasca tot cursul. Daca ar face acest lucru, atunci nu l-ar mai sustine ci pur si simplu ti-ar trimite o inregistrare sa te “distrezi cu ea”.
  5. Cea mai simpla varianta!MERGI LA CURS! Daca tema te intereseaza cu adevarat si chiar iti doresti sa investesti in tine, atunci participa la cursurile respective. Stiu ca unele pot fi costisitoare sau nu esti convins 100% ca  merita. Insa multi traineri practica o “garantie a returului”…cel putini cei care stiu ca sunt buni in ceea ce fac si nu doresc doar sa iti aduca tie un prejudiciu in buget. Asadar intreaba daca aceasta garantie este oferita. Un trainer de cele mai multe ori apeleaza la aceasta metoda din simplu fapt ca e constient ca vor fi persoane care nu au nevoie de acel curs sau pur si simplu nu au taria psihica de a participa la un curs pe anumite teme. Insa acum fie vorba intre noi…cand ajungeti sa cereti banii ..analizati si ganditi-va daca ati depus efortul necesar. Ai ascultat cu atentie? Ti-ai luat notite? Ai pus intrebari cand nu ai inteles ceva? Pe scurt, ti-a pasat de timpul investit in acel curs? Banii sunt o resursa inepuizabila, insa timpul nu! Banii ii faci, insa daca investesti timp intr-un curs, nu il mai recuperezi! Fii sincer cu tine in primul rand. Daca dupa o analiza amanuntita ajungi la concluzia ca a fost o pierdere de timp pentru tine (nu si pentru ceilalti…suntem unici, fiecare cu dezvoltarea si cu nivelul sau), atunci ai dreptul de a-ti recupera banii.

 To be continue…