Lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par a fi

Lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par a fi

Sursa: https://www.atrageabundenta.ro/articole/

Sunt perioade în viață în care lucrurile par a merge într-o direcție neplăcută. Nimic nu merge bine și în orice direcție te-ai uita se pare că toate ușile sunt închise.

De fapt, avem nevoie de astfel de perioade și de astfel de situații ca să creștem. Din astfel de situații de criză au rezultat soluții care ne-au făcut viața mai bună. Criza combustibililor fosili și încălzirea globală ne-a dus către energia electrică. Modul greoi de producere și stocare al energiei electrice l-a determinat pe Elon Musk să creeze o industrie de baterii super-fiabile care se încarcă de la Soare.

Problema pe care o experimentezi azi este sursa pentru reușita de mâine. Iar dacă ai în minte acest lucru vei reuși chiar să privești cu umor ceea ce se întâmplă.

Înainte de a fi antreprenor, trainer, speaker, coach unul din primele mele job-uri a fost cel de broker pe piața de capital.

Uite una din întâmplările prin care am trecut și care, teoretic, ar fi trebuit să se finalizeze super-rău (financiar vorbind, ar fi trebuit să plătesc câteva milioane de dolari ???? ), însă a avut un final fericit.

Se întâmpla in 1998. Prețurile de tranzacționare ale acțiunilor companiilor românești cotate la Bursa de Valori București scădeau în fiecare zi , după ce atinseseră maxime istorice. Toata lumea credea că prețurile își vor reveni la acele maxime, așa că în fiecare zi stăteam literalmente la pânda, încercând să prind acel moment în care prețurile o vor lua in sus, cu gândul  să cumpăr acțiuni pentru  a le vinde mai târziu pe un preț mai mare și în acest fel să fac profit pentru firma la care lucram (firma îmi pusese la dispoziție o anumita sumă de bani special pentru astfel de tranzacții).

Într-una din zile se părea că așteptarea mea urma sa fie răsplătita: ordinele de vânzare afișate pentru compania Oltchim începeau sa fie executate și prețul creștea ușor. Speriat că aș putea rata momentul, folosind platforma software pe care o aveam la acel moment pentru tranzacționare, am accesat meniul de modificare al unui ordin de cumpărare acțiuni care încă nu fusese executat.

Din grabă, precipitându-mă, am introdus prețul la care voiam să cumpăr în câmpul în care se trecea numărul de acțiuni pe care vrei sa le cumperi. Cele doua numere (numărul acțiunilor, care era deja introdus,  și prețul introdus de mine în același câmp) s-au lipit (așa funcționa soft-ul) fără ca eu să-mi dau seama și, după ce am apăsat tasta Enter (bucuros ca o sa cumpăr acțiuni) m-am uitat pe ecranul calculatorului.

Pe ecran tocmai apăruse informația că cineva vrea sa cumpere în jur de 19.000.000 de acțiuni la Oltchim. Mi-am zis in gândul meu „Băi frate, ce tupeu are tipul asta! De unde o avea atâția bani?”.

În fracțiunea de secundă imediat următoare mi-am dat seama ca era ordinul meu de cumpărare!!!!!

După câteva secunde în care am rămas paralizat, incapabil să fac vreun gest, mi-am revenit și am accesat soft-ul de tranzacționare cu gândul să anulez ordinul de cumpărare. Era 1998, conexiunile pe internet se făceau prin dial-up, așa că, dacă am avut vreodată senzația ca timpul se mișcă încet, ca in filmul „Matrix”,  atunci acela a fost momentul. În timp ce așteptam ca meniul de anulare sa fie disponibil am sunat la departamentul de supraveghere al tranzacțiilor ca sa anuleze ei ordinul. Telefonul suna ocupat!!

Într-un final, meniul de anulare devine accesibil și anulez ordinul. Inspir si expir, pregătit pentru ce era mai rău si accesez un alt meniu în care puteam să văd câte acțiuni cumpărasem (în termen de 3 zile, conform legii, firma trebuia sa aibă banii pentru a plăti acțiunile).  Adun rapid numerele de pe ecran si îmi dau seama că nu trebuiau mai mulți bani decât aveam disponibili. Respir ușurat …. Între timp, mă suna de la departamentul de supraveghere al tranzacțiilor să dau explicații legate de ordinul de cumpărare de 19.000.000 de acțiuni. Le spun că e o greșeala, le spun și cum s-a întâmplat. Mă roagă sa fiu mai atent data viitoare. Mă uit pe ecranul calculatorului și văd că prețul acțiunilor Oltchim crescuse cu 50 de lei (la nivel de 1998) așa ca vând acțiunile cumpărate cu profit. Apoi mă așez pe scaun să-mi revin.

Continuare 1

A doua zi, în ziarul „Bursa”, în articolul destinat prezentării si comentării tranzacțiilor la Bursa de Valori București, a apărut fraza „În jurul orelor 11.00 un investitor a plasat un ordin de cumpărare de 19.000.000 de acțiuni. După câteva secunde investitorul s-a retras”. În gândul meu ziceam „Dac-ar ști cititorii revistei ce infarct era să facă investitorul …”

Continuare 2

În ziua cu pricina, la finalul zilei de tranzacționare, îl sun pe un fost coleg de facultate, care lucra ca broker la altă firma și îi spun ce mi s-a întâmplat. Râde de mine.

Peste câteva luni, primesc un telefon de la el în timpul sesiunii de tranzacționare si mă întreabă foarte serios:  „A apărut un ordin de cumpărare de câțiva sute de mii de acțiuni pentru Dacia Pitești. Tu ai plasat ordinul?”

 

Așa că, dacă experimentezi acum vreun moment neplăcut, adu-ți aminte că și asta va trece și că la un moment dat vei putea glumi uitându-te la ce ți se întâmplă acum.

Sau, cum zice, Axl Rose, solistul trupei Guns N’Roses

”So never mind the darkness
We still can find a way
‘Cause nothin’ lasts forever
Even cold November rain”

”Nu te preocupa de întuneric

Încă putem găsi o cale

Pentru că nimic nu durează o veșnicie

Nici măcar ploaia rece de noiembrie”.

Florin